Avtomatski mazalec verige (Scottoiler)

1

Verjetno tisti, ki imajo sekundarni kardanski prenos, ne vedo, kakšno srečo imajo. V intervalih, ki so zapisani v servisni knjigi, v kardanskem prenosu zamenjajo tista 2 dl olja in to je to.

Veriga je druga pesem, potrebuje namreč malce več pozornosti in nege, kot je redno mazanje in čiščenje. Na začetku, ko nisem bil še dolgoprogaš, me “špricanje” verige na vsakih 400 – 600 km ni motilo. Uporabljal sem S100 sprej nemškega proizvajalca, s katerim sem bil kar zadovoljen. Malce ga je sicer zmetalo naokrog po motorju, a me to ni motilo.

VerigaPrvi problem je nastal, ko je bilo potrebno vso to umazanijo očistiti. Ker je bil sprej na silikonski osnovi, je bilo drgnjenje kar zamudno. Najhitreje je šlo s čistilnim bencinom. Verigo sem generalno očistil ravno tako na približno 5000 km. Največji problem je bilo čiščenje okrog sprednjega verižnika, kjer se je nabirala vsa možna umazanija in pesek. Tudi po verigi je bil na trenutke cel peskovnik. Poleg tega se tudi valčki niso vrteli in veriga je bila trda ko si jo prepognil.

Predvsem v poletnem času in med daljšimi vožnjami sem opažal, da je veriga hitro postala glasna – tam nekje do 250 – 300 km je še šlo, potem pa je že potrebovala mazanje.

ScottoilerVeliko sem bral o avtomatskih mazalcih verige, spraševal prijatelje in se veliko časa odločal ali iti v nabavo ali ne. Nekako me je premamilo, nabavil sem oiler, in ni mi žal. Na leto naredim približno 20.000 do 25.000 km. Nabavi sem scottoiler vakumsko različico in dvojno kapalko. Dvojno kapalko sem vzel predvsem zaradi enostavne montaže na zadnjo nihajko. Povsem dovolj bi bila enojna, ki je že priložena, saj se olje samo razlije čez verigo. Montaža sistema ni zahtevna in jo lahko opravi vsak sam. Na začetku je potrebnega malce opazovanja in nastavljanja pogostosti kapljanja olja. To je sicer odvisno tudi od zunanje temperature in viskoznosti olja. Jaz osebno imam nastavljeno na 1/3 odprtega. Uporabljam kar original scottoiler olje modre (nižje temperature) in rdeče (višje temperature) barve.

Od kar ga imam, nimam problema s čiščenjem. Navadna stara krpa ali baby vlažilni robček je čisto dovolj. Verigo primem s krpo in nekajkrat zavrtim kolo, pa niti to ne bi bilo potrebno, saj umazanija kar sama odleta z verige.

Deli.

1 komentar

Dodaj komentar