Kako najlažje načrtovati pot?

0

Preden se odpravimo na daljšo pot in v nepoznane kraje je vsekakor potrebno malce načrtovati samo pot. Ker smo v času, ko po svetu iz dneva v dan nastajajo nove poti, se lahko hitro zgodi, da zgrešimo zastavljen cilj ali točko na poti. Kako načrtovati in kako se potem orientirati pa je zopet drug problem.

Živimo v času hitro rastoče in razvijajoče se tehnologije. Vsak pametni telefon ima že vgrajen GPS sprejemnik, namenske navigacije so postale cenovno ugodne, da o raznih spletnih aplikacijah za planiranje poti niti ne govorimo. Še vedno pa so seveda tudi primeri, ko brez stare analogne tehnologije – zemljevida – pač ne gre.

Skozi čas vsak ugotovi njemu najljubši način načrtovanja poti. Pri potovanjih z motorjem je največkrat tako, da se avtocestam poskušamo v čim večji meri izogibati razen seveda, ko je potrebno prepotovati daljše razdalje. Tudi midva se ravnava po tem načelu in se avtocest poslužujeva samo za premagovanje daljših razdalj.

GPS je načeloma super zadeva, ko pa jo najbolj potrebuješ, se lahko zgodi, da zataji ali pa se sam odloči kje te bo peljal in ti po možnosti priskrbi za kak kilometer krajšo pot, ki pa ni nujno hitrejša oz. te pelje po nekih zakotnih bližnjicah ipd. Da se temu izognemo, priporočam da začrtano pot planiramo v katerem od zato namenjenih programov in načrtovano pot nato enostavno uvozimo v GPS napravo. Garmin ima super rešitev, ki se imenuje BaseCamp.

Pred odhodom na pot nikar ne pozabite posodobiti zemljevidov na naši napravi. Kot orientacija oziroma prva pomoč lahko služijo tudi izpisana imena krajev, prenočišč, znamenitosti oz. njihovih naslovov na list papirja. Midva pred odhodom od doma narediva preglednico predvidene poti, krajev po poti in (če jih imava že rezervirana) tudi naslove in kontakte prenočišč. To razpredelnico imava s sabo natisnjeno in v elektronski obliki na mailu, za vsak slučaj. Zelo prav pride tudi zemljevid države, po kateri se vozite, ki ga lahko kupite kar na bencinski črpalki, ko se pripeljete v ciljno državo.

Načrt poti po krajih Načrtovanje poti brez GPS-a Načrt poti za vožnjo brez GPS-a (tank torba) Primer načrta poti brez GPS-a

Planiranje poti pri nama običajno poteka tako, da si najprej na hitro ogledava zemljevid na Google maps, si ogledava države, ki bi jih rada videla, razdaljo do njih in čas, ki nama je na razpolago. Potem greva do knjižnice in si sposodiva vodiče izbranih držav. Najbolj so nama všeč Insight guides in podobni vodiči – so pregledni, razdeljeni po območjih in imajo cel kup fotografij, da hitreje vidiva, kaj naju zanima in kaj ne. Res pa je, da so to starejše knjige, zato izbrane atrakcije vedno preveriva še na internetu, kjer najdeva urnike, cene ipd. Poleg z vodiči si pomagava tudi z internetom in kakšnimi forumi ali že obstoječimi potopisi. Na tej točki okvirno preveriva tudi vremenske razmere na izbrani destinaciji v času, ko se bova tja odpravila.

Ko imava okvirno izbrano, kaj bi si želela pogledati, si zariševa pot v Google maps. Pri tem seveda vedno kakšna stvar, ki bi si jo želela pogledati, odpade, ker enostavno preveč odstopa od poti, kjer je večina stvari, ki si jih želiva pogledati. Na tak način prideva do okvirne poti. Temu sledi še delitev poti po dnevih, kar običajno narediva po kilometrih. Začetni in zadnji dnevi so običajno bolj tranzitne narave in narediva po več kilometrov (po navadi je to okoli 700 km na dan), vmes pa se trudiva, da si na dan ne zadava več kot 200 km.

Načrt najine poti na Nordkapp, narejen v Google maps Načrt najine poti po Provansi, narejen v Google maps Načrt najine poti po VB in Irski, narejen v Google maps Načrt najine poti po Sloveniji, narejen v Google maps

Seveda to ne uspe vedno, sploh ko se odpravljava v bolj oddaljene kraje, z dopustom pa sva vedno omejena na največ dobra dva tedna. Tako se skoraj vedno zgodi, da imava na koncu preveč ambiciozno zastavljeno pot 🙂 Tako potem glede na kilometre in oglede običajno določiva še kraje, kjer bova spala. V nekaterih primerih prenočišča potem rezervirava kar v naprej, v drugih pa sva bolj prilagodljiva in si prenočišča iščeva sproti – to je odvisno predvsem od tega kam greva in tega, ali bova spala v hotelih, kampih ali pri prijateljih.

Nama je torej najlažje in najbolj priročno planirati pot na opisan način, seveda pa ima vsak posameznik svojo priljubljeno metodo, ki mu najbolj ustreza. Upava, da s svojimi izkušnjami morda komu olajšava prve korake pri načrtovanju poti. Planiranje poti je namreč lahko zelo zanimivo in vznemirljivo, ko odkrivaš, kaj vse te na poti čaka, kaj vse si boš lahko ogledal, kje se boš peljal, kakšna narava te bo spremljala ipd. Priprave na pot, veselje in vznemirjenje so res eden lepših delov potovanja.

Deli.

Dodaj komentar