Cesta na Predmejo in krožne poti

0

Vipavska dolina je lepo izhodišče za krajše izlete tudi v lepih jesenskih in zimskih dneh. Lahko se odpravimo do morja, ali pa raziskujemo okoliške hribe. Ena takšnih je cest je cesta na Predmejo, ki nam ponuja številna izhodišča za popoldanski ali pa celodnevni izlet.

Ker živimo v bližini Trnovskega gozda, se tja pogosto odpravimo na kakšen izlet. Predvsem v poletnih mesecih nudi prijetno osvežitev, ko je v dolini precej toplo. Tudi svež gorski zrak in neokrnjena narava sta odlična razloga za krajši ali daljši izlet v te kraje. Že sama cesta do Predmeje nas ne bo pustila ravnodušnega.
Cesta se prične v vasi Lokavec. Na njo pridemo iz vasi Cesta, ki leži med Dobravljami in Ajdovščino. Lahko pa na cesto pridemo tudi iz Ajdovščine. Leta 2010 je del ceste odnesel plaz Stogovce. Kasneje so jo sanirali in malce spremenili traso.

Cesata na Predmejo Cesata na Predmejo Cesata na Predmejo Cesata na PredmejoCesta se vzpenja proti planoti Predmeja. Na poti proti Predmeji se lahko v obcestnem izviru tudi osvežimo s čisto izvirsko vodo. Nekateri hodijo po to vodo vsakodnevno, saj je neoporečna in brez raznih “dodatkov”. V začetnem delu je cesta nova, proti vrhu pa se zoži in poskrbi za enega od najbolj spektakularnih cestnih odsekov v Sloveniji. Cesta se tam vije skozi skalovje in v kamen vklesane predore tik nad globokimi prepadi. Kmalu se znajdemo na Predmeji. Od tu naprej imamo več izhodišč.

Pogled na Vipavsko dolino Sprehajalne poti Pogled na Vipavsko dolino Pogled na Vipavsko dolinoPot lahko nadaljujemo naprej v smeri Lokev in naprej proti Novi Gorici ali pa v smeri Čepovana in naprej proti Mostu na Soči. Do Lokev sicer vodi makadamska a urejena in utrjena pot. Tudi z bolj cestnim motornim kolesom se jo da prevoziti.
Druga opcija je, da zavijemo levo in se po vrhu Čavna zapeljemo proti Colu. V tej smeri nas že po nekaj sto metrih pričaka razgledna točka na Vipavsko dolino. Pogled od tu sega vse do Razdrtega. Če si zaželimo malce sprehoda, vodi od tukaj pohodniška pot, ki se imenuje “Pot po robu” in vodi od Predmeje do Cola.

Na poti pa je vsekakor potrebno narediti postanek tudi na Sinjem vrhu. Tu se lahko v gostišču malce okrepčamo ali pa samo uživamo v razgledu na Vipavsko dolino, ki se razširi vse do Karavank, Benečije in Istre.

Sinji vrh Sinji vrh Sinji vrh Sinji vrh
V Colu imamo kar nekaj možnosti, če se nam je zdej izlet prekratek in lahko izbiramo med tremi potmi. Spustimo se lahko v dolino proti Ajdovščini, zavijemo proti Črnemu Vrhu in nadaljujemo naprej proti Godoviču, kjer lahko zopet izbiramo med spustom do Idrije ali pa do Kalc. Lako pa do Kalc pridemo tudi po drugi poti, in sicer v Colu izberemo pot proti Podkraju od koder se potem spustimo do Kalc.

Na tej trasi si lahko splaniramo veliko različnih krožnih poti, ki bodo za nas primerne v vsakem letnem času.


Deli.

Dodaj komentar