Panoramica delle Vette

0

Italijanska pokrajina me vedno impresionira, predvsem njen severni del. Tu se nahaja veliko gorskih prelazov, ki so raj za motoriste. Med njimi je tudi precej znana Panoramica delle Vette, ki jo poznamo predvsem po nazavarovanjih prepadih, zelo ozkih, strmih odsekih in delu makadamske ceste.

Panoramica delle Vette je res ena lepših cest v severni Italiji. Ta krožna visokogorska cesta doseže nadmorsko višino 1.982 m in se nahaja v pokrajini Videm v italijanski deželi Furlaniji-Julijski krajini. Cesta je iz smeri Comeglians asfaltirana. Od točke ko se začnemo spuščati proti Ravasclettu pa je cesta makadamska.

Panoramica delle Vette Panoramica delle Vette Panoramica delle Vette Panoramica delle VetteKrožna pot je bila zgrajena med letoma 1940 in 1942 in je dolga 33,4 km njen naklon pa se giblje nekje med 12-18%. Cesta je precej strma, na par odsekih je naklon celo do 20%. Je precej ovinkasta in ozka, ampak zagotovo osupljiva. Na tej cesti je malo prostora za napake, saj je na mnogih mestih obdana z globokimi prepadi brez zaščitnih ograj in preizkuša znanje in pogum vsakega voznika. Prav zato zna srečanje z nasproti vozečimi vozili predstavljati pravi izziv. V slabem vremenu oziroma ob napovedi slabega vremena sploh v poletnih mesecih se vožnjo po tej cesti odsvetuje zaradi hitrega nastanka neviht in morebitnih plazov. Cesta nam v svojih 34 km namreč ne ponuja nobenega zatočišča.

Panoramica delle Vette Panoramica delle Vette Panoramica delle Vette Panoramica delle VetteVzpon se lahko začne iz kraja Ravascletto, kjer se čez čas asfalt umakne makadamu ali pa iz kraja Ovaro, od koder nadaljujemo pot proti Tualisu, kjer je do najvišje točke ozka, a vseeno asfaltirana cesta. O tu je do vrha potrebno premagati 1.450 m razdalje. Če se ne počutite varno, nimate dovolj izkušenj, vozilo ni primerno za vožnjo po makadamskih poteh ali kaj podobnega, se raje odločite za varno različico in se spustite v dolino po asfaltirani poti. V kolikor se odločite za spust po makadamskem delu, ki je dolg 7,5 km, se ponovno priključite na glavno cesto v Ravasclettu.

Panoramica delle Vette Panoramica delle Vette Panoramica delle Vette Panoramica delle VettePosebno je potrebno paziti na živino, predvsem ovce, ki se veselo sprehajajo in pasejo ob cesti, pogosto pa čreda zaide tudi na cesto. Potem so tu še krave in a samem vrhu celo osli in konji. Presenetijo vas lahko tudi svizci, ki drvijo čez cesto. Skratka, narava je polna življenja in pokrajina je polna lepih razgledov in svežega zraka. Pohodniki se lahko odločijo obiskati Monte Crostis z nadmorsko višino 2.250 m. Vrh se vzpenja nad najvišjo točko ceste in tudi od tam je osupljiv pogled na okoliške hribe in doline.

Panoramica delle Vette Panoramica delle Vette Panoramica delle Vette Panoramica delle VetteČe se odločite za izlet priporočam, da najprej preverite vremensko napoved in da počakate na lepo vreme. Takrat bodo razgledi zares osupljivi!


Deli.

Dodaj komentar