Gorska cesta Villacher Alpinestrasse

0

Predvsem v vročih poletnih mesecih rada skočiva kam na hladneje. Avstrija je kot nalašč za naju, saj je blizu  in ponuja zelo raznoliko pokrajino. Predvsem hribovja, kjer lahko uživava v prijetnih temperaturah in razgledih ki jih ponujajo. Večkrat ko sva po Beljaku, skočiva še na Villacher Alpinestrasse.

Običajno naju pot proti Avstriji vodi po prelepi soški dolini, mimo Bovca, čez Predel in proti Trbižu, saj je za naju to najbližja pot do Avstrije. V okolici Beljaka je veliko lepih krajev in poti, ki so kot nalašč za enodnevni izlet. Motoriste privlačijo predvsem gorske ceste, ki so polne lepih razgledov predvsem pa ovinkov, v katerih lahko uživajo. Tudi Villacher nam ponuja vse to. Vzpon se prične na obrobju Beljaka. Če prihajamo iz smeri Trbiža, se že v predmestju Beljaka pojavljajo table, ki nakazujejo cesto. Pred vzponom je, kot večino urejenih gorskih cest, potrebno plačati. Dnevna vstopnica za motor stane 10 €.

Vmesno postajališče Omarice na vmesnem postajališču Vmesno postajališče - skakalnica Vmesno postajališče - info tabla

Cesta ni med najdaljšimi, v eno smer je pot dolga 16,5 km in vsebuje kar 116 ovinkov. Od vstopne točke v predmestju Beljaka pa do zadnje razgledne točke na vrhu hriba je razlika kar 1.200 metrov nadmorske višine. Ob poti je urejenih več tematskih počivališč in razglednih točk. Na tovrstnih cestah je običajno tako, da ob nakupu vstopnice prejmete tudi zemljevid ceste z označenimi postajališči in osnovnimi informacijami.

Vmesno postajališče Razgled Zadnje postajališče - Parkirišče Omarice na parkirišču

Midva najdaljši postanek narediva na vrhu na zadnjem počivališču, kjer je urejeno veliko parkirišče, omarice, kjer lahko pustite čelade in jakne ali kakršnokoli prtljago, ki vam je v napoto in tako lahko neobremenjeni raziskujete okolico. Lahko se sprehodite do oddajnika ali pa si odpočijete na eni od številnih klopi, ki se nahajajo na travniku ob parkirišču.

Zadnje postajališče Zadnje postajališče Zadnje postajališče - klopi Zadnje postajališče - okoliške poti

Cesta Villacher Alpinestrasse je torej primerna za enodnevni izlet kadarkoli v letu, saj je načeloma odprta celo leto. Midva se nanjo pogosto odpraviva poleti, saj naju tam pričaka zeleno okolje, svež zrak in lepi razgledi na okoliške hribe in gore. Priročna je tudi zato, ker je tako blizu slovenske meje (iz Kranjske gore se na primer odpravite le čez prelaz Korensko sedlo in ste praktično že v Beljaku, iz Tržiča lahko mejo prečkate preko Ljubelja in se do Beljaka odpravite mimo Celovca in med potjo uživate še med vožnjo ob jezerih (pozor, poleti zna biti ob jezerih precejšnja gneča na cestah) ipd.


Deli.

Dodaj komentar