Odkrivanje otoka Krk

0

V pomladnih, jesenskih ali celo kakšnem sončnem decembrskem dnevu je obisk Krka odličen enodnevni izlet. Krk velja za enega večjih otokov in je po površini enak Pagu in ponuja veliko lepih plaž in zalivov ter mestec in vasic za odkrivanje.

Ker so pomladi in jeseni dnevi krajši je tudi časa za raziskovanje posledično manj. Iz primorskega konca je pot do Krka najhitrejša preko Kozine in naprej proti mejnemu prehodu Starod, Pasjak, nato pa na avtocesto A7. Od kar so naredili most se izognemo Reki, mimo nje gre namreč obvoznica, in obalni cesti, ki vodi mimo Bakarja in Bakaraca. Tu so v poletnih mesecih pogosto nastajale dolge kolone in zastoji, obvoznica pa je te težave precej zmanjšala. Cestnina je zanemarljiva in stane par kun. Obvoz se splača, ker nam prihrani veliko časa, ki je v krajših zimskih dneh dragocen. Na Krk pridemo čez plačljiv most, katerega cena za motor znaša 21 kun, kar je približno 3€.

Naju pot po otoku največkrat zanese najprej do Njivic, kjer je velik kamp, ki je v poletnih mesecih nabito poln. V zimskih pa sameva, veliko lokalov je zaprtih, le tu in tam najdeš kakšnega sprehajalca. Od tu naprej se na poti lahko ustavite v Malinski oziroma lahko naredite obvoz in postanek za kavico. V okolici pa je kar nekaj samostanov in cerkvic, na primer v bližnji vasi Porat, kjer so samostan, cerkev in razvaline samostana in cerkve. Jugozahodno od mesta se nahaja najbolj zahodna točka otoka, Glavotok, kjer lahko najdete še en samostan in cerkev.

Njivice Njivice Njivice NjiviceNjiviceNjiviceNjiviceNjivice

Druga možnost je da po glavni cesti nadaljujemo kar direktno do mesta Krk kjer si lahko vzamemo malce časa, si malo pretegnemo noge in ob sončnem dnevu malo posončimo. Splača se sprehoditi po starem delu mesta. Mesto je bilo naseljeno že v prazgodovinskem času, iz rimskih časov so ohranjeni ostanki term, obzidja,  mozaikov in delov stavb. Zanimivo je, da se po centru starega dela mesta sprehaja cel kup mačk, ki se z veseljem malo pocrtajo pri vsakem, ki jih ogovori. Seveda je prijeten tudi sprehod ob morju, ob zalivu, v katerem se mesto nahaja.

  Krk Krk KrkKrk KrkKrkKrkKrk

Naprej, v drugem zalivu Krka je predvsem počitniško – turistično naselje Punat. Ob obrobju mesta stoji cerkvica sv. Donata iz 9. stoletja in velja za enega najstarejših spomenikov posebne oblike. Vmes pa je zanimiv otoček z imenom Košljun na katerega se lahko zapeljete s “taxi-boat” ladjico. Mini otoček meri le 0,072 km2 in je poseljen že od časa Rimljanov. Na otoku sta cerkev in samostan, v katerem je tudi muzej, ker med drugim najdemo lokalne narodne noše in redke primerke glagoljaških rokopisov.

PunatPunat - cerkev sv. Donata Punat  Punat - otoček Pot v Baško Pot v BaškoOpatija Sv Lucije na poti v BaškoOpatija Sv Lucije na poti v Baško

Iz Punata lahko nadaljujemo cca. 15km naprej po cesti in pridemo do Stare Baške. Zanimiva majhna vasica, kjer najdemo par domačinov in nekaj apartmajev. Se moramo pa po isti cesti vrniti nazaj do Punata, kjer lahko nadaljujemo pot do Baške, kjer je večje mesto in dolga peščena plaža, ki se razteza čez cel zaliv. Tudi do Baške vodi le ena cesta, po kateri se moramo vračati nazaj do mesta Punat.

Baška Baška Baška BaškaPot v Staro BaškoStara BaškaStara BaškaStara Baška

Če bi Baško raje prihranili za naslednji potep po Krku, se lahko malo naprej od Punata proti Baški odcepimo za mestece Vrbnik. Nekateri pravijo, da je to najlepše mestece na Krku. Vrbnik je namreč res slikovito naselje, ki je zanimivo tudi zaradi tega, ker se stari del naselja nahaja na vrhu visoke prepadne stene nad morjem, ki je visoka kar 50 metrov. Midva sva se povzpela v stari del in se sprehodila po ozkih uličicah in si ogledala nekaj zgodovinskih znamenitosti, ki jih tu res ne manjka, saj se je današnji kraj razvil na mestu prazgodovinskega naselja, prvič pa je omenjen že leta 1100. V mestecu tako lahko najdemo antične grobove, utrdbo, obrambni zid in stolpe, ruševine utrdbe, cerkev, kapelico itd. Seveda ob robu mesta lahko uživamo tudi v lepem razgledu z vrha pečine.

Vrbnik Vrbnik Vrbnik Vrbnik

Pot nadaljujemo skozi mesto Riska in naprej proti Mestu Sveti Vid Dobrinjski, kjer imamo dve možnosti. Lahko se spustimo do mesta Šilo ali pa nadaljujemo proti mestu Soline. Če se spustimo v Šilo je dobro vedeti, da se moramo zopet vračati po isti cesti. Vseeno priporočava ogled in postanek v mestecu in v okolici, kjer je manjši kamnit polotok po katerem se lahko sprehodimo. Na koncu rta je svetilnik, katerega domet je kar 7 milj. Nasproti polotoka je čez morje vidno mesto Crikvenica. Tu je pred izgradnjo mostu potekala trajektna linija Crikvenica – Šilo, ki je povezovala otok s celino.

Šilo Šilo Šilo Šilo

Od mesteca Soline pa do Čižićev je velik in plitek zaliv, ki je poleti najverjetneje poln kopalcev z malimi otroki, ki uživajo v plitki vodi. Izven kopalne sezone pa se lahko sprehodimo po plaži in poiščemo kakšno zanimivo školjko. Od Čižićev naprej je najbolje nadaljevati po manjši lokalni cesti, kjer se čez približno 6 km priključimo glavni cesti, blizu mesta Omišaj. Od tu imamo še približno 4 km do mostu. Ob povratku mostnine ni potrebno plačati, ker je že v prvotno karto vključen tudi povratek.

Plaža med Čižiči in Solinami Plaža med Čižiči in Solinami

Krk tako priporočava predvsem izven sezone, ko ni gneče in se ob prijetnih temperaturah lahko mirno vozite po praznih cestah in odkrivate njegove skrite kotičke.


Deli.

Dodaj komentar