Šotor in spalna oprema

0

Lahko se zgodi, da se odpravljate v kraje, kjer je kampiranje cenovno ugodno ali celo zastonj. To se je nama zgodilo, ko sva se odpravljala po Skandinaviji. Kampira se lahko praktično povsod. Več si lahko preberete v članku Kje spati v Skandinaviji?. Če se odločite za kampiranje, potrebujete tudi dobro, ali bolje rečeno, primerno, kamp opremo.

Šotor sva izbirala kar nekaj časa in ker govorimo o motorističnem kampiranju, je tu v prvi vrsti pomembna velikost in teža šotora. Na motor bi bilo namreč kar težko naložiti kakšen družinski šotor s predsobo, dnevno sobo, kopalnico… Skratka, ugodju se je potrebno nekoliko odpovedati in če niste ravno tip človeka, ki bi znal v tem uživati, je mogoče smiselno razmisliti o alternativnih možnostih. Mogoče pa je le vredno enkrat poskusiti, nikoli se ne ve, morda pa vam postane kampiranje všeč. 🙂 No, pa tudi če niste ravno kamp človek, še vedno lahko z lahkoto preživite kakšno noč ali dve v šotoru, če je to potrebno oziroma bolj smiselno. Kaja recimo ni ravno človek, ki bi užival v kampiranju, a kakšno noč sem pa tja brez problema prespi v šotoru.
.
Po dolgem premisleku in raznih mnenjih sva se odločila za šotor Ferrino Aerial 3, ki je pred nekaj leti, ko sva ga kupila, stal 250€. Šotor ima težo cca. 2,5 kg in dimenzija zloženega je samo 40×18 cm, kar pomeni, da se ga lahko pospravi v skoraj vsak motoristični kovček. Nama gre čisto lepo v stranskega, ki ima prostornino 21 l. Šotor je res hitro postavljiv, ravno tako se ga da z malo vaje relativno hitro pospraviti.

Pogled v notranjost šotora Kuhanje pred šotorom v kampu v Nemčiji :) Kamp v NemčijiKamp v Nemčiji

Za podloge sva najprej imela samo-napihljivi podlogi znamke Selawa (90€ vsaka), ki sta sicer udobni, vendar sta nama zasedali preveč prostora. Zato sva iskala druge, manjše, in po naključju v lokalni trgovini Sports Direct naletela na podloge Karrimor. Zelo všeč nama je bila tudi cena, ki je znašala samo 20€. Malo sva bila sicer skeptična, da je cena nekam sumljivo nizka, v primerjavi z ostalimi podlogami, zato sva jih malo raziskala po internetu in prebrala večinoma same pozitivne izkušnje z njimi. V trgovini so imeli ravno dve in tako sva se odločila za nakup, ki se je res izkazal za dobro potezo. Podloga je lahka in majhna, zatlači se jo lahko v skoraj vsako špranjo in z njo lahko tako zapolnimo špranje in majhne prostore med ostalo prtljago. Podloga je napihljiva, kar, če nimate ravno kakšne tlačilke, pobere nekaj minut časa in pljučnih kapacitet. 🙂 Glede na ceno, velikost, debelino in udobje je podloga več kot odlična.

Da ne bi s seboj vzeli vzglavnika iz domače spalnice je bilo tudi tu potrebno najti ekonomično rešitev. Zopet so naju rešili napihljivi vzglavniki. So znamke INTEX, cena pa je bila okrog 3 € za enega. Skratka, glede na ceno, se ni kaj preveč za pritoževati. Vzglavnik se hitro napihne in sprazni, zložen pa ne zavzame veliko prostora.

Za udoben spanec imava spalni vreči znamke Salewa in Bertoni. Obe sta stali okoli 50€, sta majhni in spadata v kategorijo spalnih vreč “ultralight”. Pakiranje je majhno in vreči sta lahki. Kaja si je izbrala spalko Bertoni, ker ji je pomembno, da je spalna vreča pri nogah široka, in ne zožana, kar je priročno, ker se spalno vrečo lahko odpre in uporabi tudi kot odejo. Za temperature tja do 10 stopinj sta obe spalki dokaj udobni, za manj pa je potrebno pred spanjem obleči kakšno plast oblačil več.

Spalna vreča Bertoni Spalni vreči Spalni vreči in vzglavnikaPodloga in vzglavnik

Tako, to je na kratko najina oprema za kampiranje, ki jo vzameva s seboj, ko imava namen kje šotoriti. Več o ostali opremi, kot so lonci in kozice, gorilec ipd, si lahko preberete v naslednjem prispevku.

Deli.

Dodaj komentar