Top 10 znamenitosti v Prekmurju

0

V hladnejšem delu leta se rada odpraviva na podaljšan vikend v toplice. Nekaj posebnega je na namakanju v topli vodi, medtem ko je okoli tebe sneg. Najbolj pri srcu so nama Terme 3000 v Moravskih toplicah, saj imajo v svoji ponudbi tudi bazene z “nafto”. Mogoče se sliši čudno, a kopanje v tej vodi je res nekaj posebnega in nepozabnega. Če ne verjamete, kar sami poskusite! Seveda pa se cele dneve ne namakava v bazenih ampak tudi odkrivava okolico. Na ta način sva že kar podrobno spoznala Prekmurje.

V nadaljevanju so predstavljene prekmurske znamenitosti, ki so se nama zdele najbolj zanimive. Razdelila sva jih na 10 znamenitosti, ki sva jih obiskala in so nama bile všeč ter na še nekaj takih, ki si jih še nisva uspela ogledati in še čakajo na naju.

1) Moravske toplice

Glavni center najinih prekmurskih potovanj so tako Moravske toplice, kjer sva običajno nastanjena bodisi v enem od hotelov ali v bungalovčkih ob kopališču Terme 3000. Glavna znamenitost Prekmurja je vsekakor termalna voda,na podlagi česar se je razvil tudi zdraviliški turizem. V Moravskih toplicah je znana predvsem črna termomineralna voda, ki je najtoplejša voda in jo tam črpajo že 50 let.

Moravske toplice - bungalovi Moravske toplice - bungalovi Moravske toplice Terme 3000 - črna mineralna voda

2) Lončarska vas Filovci

Vas Filovci se nahaja zelo blizu Moravskih toplic, tako da sva si jo ogledala že večkrat. V vasi je tudi muzej, kjer si lahko ogledate stare domačije in postopek lončarstva. Vstopnina je simbolična: 2,5 EUR, če pa imate srečo kot midva, mogoče lahko naletite na skupino, ki ima poleg ogleda organizirano še demonstracijo dela ali kakšne delavnice in lahko tudi vi zraven malo poškilite ali celo poskusite svoje spretnosti kot lončar. Vas je znana predvsem po črno žgani posodi, v muzeju pa je tudi trgovina z domačimi izdelki, kjer si midva vedno nakupiva kakšen lep in uporaben kos lončene posode.

Lončarski muzej v Filovcih Lončarski muzej v Filovcih Lončarski muzej v Filovcih Lončarski muzej v Filovcih

3) Bukovniško jezero in energijske točke

V bližini Moravskih toplic in Filovcev je še ena naravna znamenitost vredna ogleda, Bukovniško jezero. Ob jezeru lahko za najmlajše in mladino najdete gozdno učno pot in pustolovski park, midva pa sva bila zadovoljna že s sprehodom ob jezeru in skozi gozd ob jezeru, kjer sva našla tudi Vidovo kapelico in izvir Sv. Vida, ki naj bi imel zdravilne lastnosti. Po ustnem izročilu naj bi namreč zaradi umivanja v studencu slepi celo spregledali. V okolici jezera je speljanih kar nekaj peš poti, na katerih se nahajajo tudi energijske točke. Med drugim vas energijska pot pelje tudi mimo omenjene kapelice in izvira Sv. Vida.

Bukovniško jezero Bukovniško jezero Izvir Sv. Vida Vidova kapela

4) Plečnikova cerkev v Bogojini

Vas Bogojina je še tretja znamenitost v neposredni bližini Moravskih toplic, saj se v njej bohoti znamenita Plečnikova cerkev, ki velja za eno zanimivejših arhitektur 20. stoletja. Njeno fotografijo ste najverjetneje že kje videli, splača pa se jo pogledati tudi v živo, saj je res nekaj posebnega. Midva sva si cerkev ogledala od zunaj in od znotraj, najbolj pa se nama je zdel zanimiv njen stolp oziroma zvonik, ki je res nenavaden.

Plečnikova cerkev v Bogojini Plečnikova cerkev v Bogojini Plečnikova cerkev v Bogojini Plečnikova cerkev v Bogojini

5) Rastlinjak z orhidejami in tropski vrt v Dobrovniku

Le slabih 10 km od Moravskih toplic je kraj Dobrovnik, ki je bil nama zanimiv predvsem zaradi tamkajšnjega rastlinjaka orhidej in tropskega vrta. Tu ne gre za klasično prekmursko znamenitost, a nama je bila zelo všeč. Podjetje Ocean Orchids ima v Dobrovniku ogromne rastlinjake, kjer gojijo orhideje. Na leto vzgojijo kar do dva milijona orhidej, vrata pa so celo leto odprta tudi za obiskovalce. Med ogledom lahko vidite številne vrste orhidej vseh možnih oblik, barv in velikosti. V istem poslopju se nahaja tudi rastlinjak tropski vrt, kjer sva se čudila več kot 900 eksotičnim primerkom tropskih rastlin. Gre za precej velik rastlinjak, saj je velik kar 350 m², v njem pa si lahko ogledate vse od mesojedk do kave in ananasa. Po rastlinjaku je speljana potka, v njem je seveda zelo vroče in soparno, speljani pa so tudi potočki, slapovi in podobno. Toplo priporočava obisk.

Tropski vrt Tropski vrt Rastlinjak z orhidejami Rastlinjak z orhidejami

6) Mlini na Muri

Mlin na Muri v vasi Ižakovci je ena najbolj prepoznavnih in obiskanih znamenitosti Prekmurja, tako da sva si jo seveda pogledala tudi midva. Njegova posebnost je predvsem da gre za plavajoči mlin, ki jih je bilo nekoč na Muri mnogo, danes pa jih je le še nekaj. Obiščete pa lahko tudi Babičev mlin, ki je seveda prav tako na reki Muri, vendar v vasi Veržej. Mlin obratuje in mlinar vam bo z veseljem tudi kaj povedal o njegovem delovanju. V mlinu lahko kupite domačo moko različnih vrst, midva sva jo kupila in nama je všeč, tako da jo priporočava. 

Mlin na Muri v IžakovcihBabičev mlin v Veržeju Babičev mlin v Veržeju Babičev mlin v Veržeju

7) Brod na Muri in Otok ljubezni

Tudi brod na Muri se nahaja v Ižakovcih in je eden od štirih brodov, ki še vozijo po Muri. Brod je sestavljen iz dveh plitvih čolnov, povezanih s ploščadjo. Brod je z jekleno vrvjo pripet na prečno vrv, po kateri teče škripec in tako se s pomočjo rečnega toka pomika preko Mure. Ta ogled se vam splača združiti z ogledom mlina na Muri. Ko sva bila midva nazadnje tam je bila Mura zelo visoka, ker je pred kratkim poplavljala, tako da se z brodom nisva mogla peljati.

 Brod na Muri in Otok ljubezni Brod na Muri in Otok ljubezni Brod na Muri in Otok ljubezni

8) Grad Grad na Goričkem

V severnem delu Prekmurja, v opevanem Goričkem, o katerem prepeva tudi Vlado Kreslin, se v vasi Grad nahaja Grad, ki je znan predvsem po tem, da ima toliko sob kolikor je dni v letu. Je najobsežnejši grajski kompleks v Sloveniji in vsekakor zanimiv za ogled. Midva sva do Gradu sicer prispela v popoldanskih urah, ko je bil za notranje oglede že zaprt, zato sva se morala zadovoljiti samo z zunanjim ogledom, medtem ko naju ogled notranjosti še čaka za naslednji obisk. Tudi zunanjost Gradu in park, ki ga obkroža sta lepa za ogled in sprehod. V Gradu organizirajo tudi poroke, tako veste, da je fotogeničen 🙂 

Grad Grad na Goričkem Grad Grad na Goričkem

9) Pomnik pristanka balona Ženavlje

Ena manj znanih znamenitosti v majhnem kraju Ženavlje čisto na severu Prekmurja, blizu meje z Madžarsko in Avstrijo je spomenik v spomin na pristanek balona, ki je tam pristal leta 1934. Takrat je tam pristal stratosferski balon belgijskega znanstvenika in njegovega pomočnika. Kmalu je v vasici nastala prava gneča, saj so prispeli številni novinarji, ki so podvigu in pristanku znanstvenika poročali po vsej Evropi. Če se boste znašli v teh krajih se vam splača ustaviti še pri tem spomeniku, ki se tako ali tako nahaja ob cesti.

Pomnik pristanka balona Ženavlje Pomnik pristanka balona Ženavlje Pomnik pristanka balona Ženavlje

10) Ledavsko jezero

Na severozahodu Prekmurja, še vedno v Krajinskem parku Goričko leži Ledavsko jezero. Gre za umetno akumulacijsko jezero na reki Ledavi. Jezero je nastalo zaradi preprečevanja poplav v južnejših delih Prekmurja. Okoli jezera sta pestra flora in favna, saj je nastalo neke vrste mokrišče, kjer živi kar nekaj ogroženih rastlinskih in živalskih vrst. Midva se na to ne spoznava preveč in sva samo uživala v krajšem sprehodu ob jezeru in uživala v lepih pogledih na jezero in njegovo bujno okolico.

Ledavsko jezero

Seveda si nisva še ogledala vseh prekmurskih znamenitosti, in med tistimi, ki bi si jih v prihodnje vsekakor rada ogledala, so:

 • Razgledni stolp Vinarium Lendava
  Razgledni stolp
   je del vinske ceste in je visok več kot 53 metrov. Iz vrha stolpa naj bi se ponujali lepi razgledi po Sloveniji in treh sosednjih državah, zato je njegov ogled definitivno na najinem seznamu želja.
 • Rotunda v Selu 
  Romanska Rotunda v vasici Selo na vzhodu Prekmurja je okrogla cerkvica iz 12. stoletja, v kateri se nahajajo lepe poslikave. Rotunda spada med starejše zgradbe v Sloveniji, zato bi si jo rada nekoč ogledala. Pozorna pa morava biti na to, da bova izbrala termin, ko je cerkvica odprta za javnost, ker je v zimskem delu leta zaprta.
 • Slatinski vrelec Nuskova 
  Slatinski vrelec se nahaja v okolici naselja Nuskova na Goriškem. Njegova posebnost je visoka vsebnost železa, zaradi česar je izvir rdečkasto obarvan. Vrelec sva si želela ogledati že na najine prvem potovanju po Prekmurju, ko sva ga v sklopu potovanja po Sloveniji odkrivala na motorju, a ga nikakor nisva mogla najti. Našla sva vas, nekaj tabel, ki pa so nato izginile in sva se eno uro zaman vozila po tistem območju in iskala vrelec. In seveda ni bilo nikjer žive duše, da bi jih vsaj vprašala za pot. No, od takrat so ga sicer obnovili, ampak vseeno se bova naslednjič na iskanje vrelca podala opremljena z GPS koordinatami.
 • Tromejnik 
  Tromejnik predstavlja mejo med Slovenijo, Avstrijo in Madžarsko. Tromejni kamen se nahaja na vrhu manjše vzpetine blizu naselja Trdkova v krajinskem parku Goričko. Do kamna se pride po lažjem 20 minutnem sprehodu s parkirišča, zato sva ga midva v prvo morala spustiti. V poletni vročini in motoristični opremi s čeladami v rokah bi bil namreč 20 minutni sprehod na hrib prehud zalogaj. Naslednjič pa se bova sprehodila prav do kamna.
 • Lušt rastlinjaki
  Verjetno vsi poznate okusne Lušt paradižnike, ki že nekaj let polnijo prodajne police trgovin s hrano. Tudi nama so zelo okusni in ko sva videla, da je pri njih možen tudi ogled pridelave, sva se odločila, da jih greva ob naslednji priliki pogledati. Sliši se kar zanimivo, saj jim paradižnike oprašujejo čmrlji, grejejo se z geotermalno energijo ipd.
Deli.

Dodaj komentar