Venzone (Pušja vas)

0

To, da nama je zgornje Posočje zelo všeč ni nobena skrivnost, zato sva v tem času boljše spoznala tudi širše območje in tako po naključju našla tudi vas Venzone, ki jo še najlažje opiše kot nekakšen gorski Piran. Najraje ga obiščeva poleti, ko se odvija tudi festival sivke.

Venzone oziroma po slovensko Pušja vas je majhen kraj na severozahodu Italije, nedaleč od slovenske meje. Mestece je znano predvsem po svojem srednjeveškem obzidju, ki ga obdaja ter po sivki. Celotno regijo je leta 1976 prizadel močen potres, ki je tudi Venzone skoraj v celoti porušil, kar je še danes vidno. Večina stavb je obnovljena, je pa v vasi še vedno muzej, posvečen temu potresu, kjer lahko o njem izveste več podrobnosti. 

Posledice potresa Glavni trg Trgovina z izdelki iz sivke Katedrala svetega Andreja Ulice znotraj obzidja Ob obzidju Eden od vhodov v obzidju Obrambni jarekV mestu se, kot rečeno, vsako poletje odvija tudi festival sivke s spremljevalnim programom. Tako si lahko ogledate žetev sivke (izven vasi, seveda), sušenje, “žuljenje” posušene sivke dol s stebel ter poskusite enega od mnogih izdelkov iz sivke, od sladoleda, do piškotov in seveda pašte, saj ste vendar v Italiji! 🙂 Po vasi so razporejene tudi stojnice z ročnimi izdelki iz sivke, od dišav do okrasnih izdelkov. Če nič drugega, vas čaka prijeten sprehod in paša oči na izdelkih in uživanje v prijetnih vonjavah, ki prežemajo celotno vas. Ampak tudi če festival zamudite ni nič hudega, ker so skozi celotno leto v vasi trgovine z osnovnimi izdelki iz sivke, pa tudi dekoracije na to temo ne manjka.

Festival sivke Stojnice na festivalu sivke Izdelki iz sivke (pijače) Izdelki iz sivke (grisini in testenine) Ločevanje semen sivke od stebel Festival sivke Dišeči izdelki iz sivke Izdelki iz sivke (mila)V vas se ne da z avtomobilom, zato je najbolje da parkirate pred vhodom v vas, kjer je parkirišče in se v vas odpravite peš skozi enega od vhodov v obzidju. Že sam sprehod po vasi je zanimiv, vse te kamnite hiše in trgovinice, na sredini vasi pa je katedrala svetega Andreja, ki si jo oglejte tudi od znotraj. Midva si nisva še uspela ogledati kapelice ob katedrali, v kateri je nekaj zelo dobro ohranjenih mumij, a si bova enkrat gotovo vzela čas tudi za to.

Če se boste nahajali kje v tem območju se le zapeljite do Pušje vasi, ne bo vam žal. Za obisk ni zanimiva le poleti, saj imajo čez celo leto organizirane dogodke, od praznika buč jeseni pa do božičnih sejmov v decembru.

Deli.

Dodaj komentar